A MÁRTOGATÓS SZTORI

Hogyan indult?
Te is ismered a Multiplex mozikban kapható nachos chipset? Tudod, amelyiknél választhatsz, hogy salsás vagy sajtos szósszal kéred. Esetleg kérsz-e rá még jalapenot. Mi eredetileg pontosan ezt az ételt szerettük volna megreformálni, úgyhogy megvizsgáltuk kicsit közelebbről és az alábbi megfigyeléseket tettük:

összességében nem rossz, de
– lehetne finomabb
– lehetne egészségesebb
– nem környezettudatos
– mindössze kétféle mártogatós dippel lehet kérni.

Elkezdtük körüljárni egyesével ezeket a felvetéseket, úgyhogy először ötletelés szintjén felírtunk néhány ízt, amit szívesen megkóstolnánk. Szempont volt, hogy a különböző diétákat és mentességeket is szem előtt tartsuk, illetve az is, hogy lehetőleg kövessük a szezont és emellett törekedjünk a lokalitásra is. Bejött a képbe rengeteg recept ötlet és nagyon sok friss zöldség, amik alkalmasak arra, hogy hasábokra vágjuk őket. Ezt követően a csomagolástervezés felé vettük az irányt és a műanyag helyett papír, illetve PLA csomagolásokban kezdtünk gondolkodni.

Vannak krémek és zöldségek, de hogyan tegyük ezt komplettebbé?

…kérdeztük magunktól, de egyértelműnek tűnt, hogy valamilyen grissini-féle pékáruban kell még gondolkodni, csak ne legyen ropogós és száraz, hanem baguette-szerű, laktatóbb. Teljes kiőrlésű, rozsos és gluténmentes rudak kísérletezésével kezdtünk. Közben véletlenül találkoztunk egy békéscsabai kézműves kolbász manufaktúrával, akik nitrit nélkül készítenek szuper snack kolbászokat, úgyhogy nem volt kérdés, hogy őket is felvesszük a palettára.

Így kezdett összeállni egy olyan koncepció, amiben sokféle mártogatós krém szerepelt, volt köztük:
– vegán
– vegetáriánus
– húsos
– laktózmentes
– gluténmentes, sőt
még desszert krémeket is készítettünk.

Ezekhez párosítottuk a friss zöldséghasábokat, a mártogatos rudakat és a snack kolbászokat. Kipróbáltuk és azt állapítottuk meg, hogy ez akár egy komplett hideg étkezésnek is megfelelhet, de kíváncsiak voltunk, mit gondolnak róla mások.

Kész van a “prototípus”, de hogy lesz ebből termék?

Volt tehát egy újszerű koncepciónk, egy környezettudatos csomagolással és azt gondoltuk, hogy akár nyitni is lehetne egy ‘Mártogatós’ nevű helyet. Viszont mindenképpen szerettük volna, ha szélesebb (és nem baráti) körből kapunk visszajelzést az ötletre és az ételekre, úgyhogy elkezdtünk utánajárni annak, hogy hogyan is tudnánk ezt gyorsan és egyszerűen kivitelezni.

Ezt követően elkezdtük mesélni az alapötletet mindenkinek, akiről egy kicsit is tudtuk, hogy van valamilen kapcsolódási pontja a vendéglátással. Ez volt a kulcs: meséltük, meséltük, meséltük. Nem tartottuk meg magunknak egy lezárt fiókban. Nem féltünk attól, hogy lemásolják. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy mindenki hozzátett egy kicsit. Volt például, aki azt javasolta, hogy nyissunk pop-up éttermet. Többek között ezt is kipróbáltuk és ez volt az egyik legjobb ötlet: megkértünk egy belvárosi kávézót, hogy engedjenek be minket egy napra kipróbálni a koncepciónkat.
Meghirdettük a közösségi médiában az eseményt, illetve készítettünk egy minimális arculatot is hozzá, meg egy olyan, fából készült installációt, ami azóta is a védjegyünk.

Azon kívül, hogy nagy élmény volt, hogy kb. 150 ember eljött kipróbálni és megnézni az ötleteinket és az ételeket, rengeteg hasznos visszajelzést is kaptunk.

Megkérdeztük a vendégeket, hogy hova tudják ezt elképzelni leginkább

Többen említették, hogy rettenetesen unják az irodai szendvics bekészítéseket és el tudnák képzelni helyette akár a Mártogatóst is. Ezen kívül volt még ötlet esküvőre, illetve egyéb rendezvényre is, de bárpultokba is beleálmodták a lelkes kóstolók.

Újratervezés

A pop-up esemény után újragondoltuk és tovább csiszoltuk a koncepciót az office és event catering irányába – hiszen erre érkezett sok javaslat.

  • újragondoltuk a csomagolást, fókuszálva a rendezvényekre
  • beállítottuk a pontos adagméreteket
  • profi chef segítségét kértük az ízek beállításához
  • standardizáltuk a csomagokat
  • megteremtettük a kiszállítás feltételeit
  • megterveztük a bekészítés designt
  • ételkártyákat készítettünk magyarul és angolul
  • kiegészítettük a kínálatot salátákkal, italokkal, kávéval

Közben pedig terjedt a hírünk

Viszonylag gyorsan befutottak az első rendezvény catering és irodai bekészítés megrendelések, ami lehetőséget adott a további finomításokra is.

Mutatunk képet egy irodai bekészítésről, ahol faládás kiegészítést is adtunk:

Letisztítottuk a termékpalettát

A kezdeti megrendelésekből kezdett már kirajzolódni, hogy mi is az, amire valóban igény van és más is értékként tekint rá. Végül három fő szolgáltatást alakítottunk ki:

BUSINESS BREAK
Bekészítések és kiszállítások elsősorban vállalati eseményekre, kisebb-nagyobb rendezvényekre.

CATERING
Személyzettel és komplett kitelepüléssel megvalósított szolgáltatások, rendezvényekre.

DIPBOX
Baráti, családi összejövetelekre kialakított csomagok, kiszállítással együtt.

A CSAPAT
MÉDIA MEGJELENÉSEK